Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Névnapok

Jusztin, Ajtony, Jusztina, Ferenc, Péter, Aurélián
» névnapok eredete

Megszületett Egri István színész, színházi és rádiós rendező, főiskolai tanár, író, publicista, érdemes és kiváló művész.

119 éveSzületett: Klein István. Megélhetési gondok miatt nagyszülei nevelték. Egerben járt iskolába, innen lett a művészneve Egri. Fiatalon az izgalomtól dadogni kezdett, saját magát kezelte légzőgyakorlatokkal és lassú olvasással. Mestere, Ódry Árpád a szakmán kívül arra is tanította, hogy az idegrendszert próbáló pályát csak tisztes polgári háttérrel lehet sikeresen művelni. Sikeres színész volt, amikor a zsidótörvények miatt eltiltották a munkától, ekkor publikálni kezdett és színészeket készített fel szerepekre, majd előbb munkaszolgálatra, később Auswitzba vitték, ahonnan nagyon rossz egészségi állapotban, de visszatért.
A színházakat államosították, gyakran változott a munkája, több színház vezetője is volt: Pesti színház, Belvárosi színház, a Vígből Néphadsereg színházának átnevezett színház, Petőfi Színház. Határozott személyisége miatt nem könnyen fért össze más vezetőkkel, valamint a politikai háttér szándékai is szerepet játszottak életében. Ahol megfordult, ott erős társulatot formált és jó előadásokat állított színpadra. Később a József Attila színház és a Madách Színház, majd a Nemzeti Színház tagja lett. Emlékezetes rendezése a Bolond lány Domján Edittel a főszerepben.
Nyugdíjasként a Madách Színházban játszott és a Zeneakadémián tanította az énekeseke színpadi szereplésre.

Szólj hozzá Te is!
Név
(kötelező)
E-mail cím:
(nem lesz közzétéve, de kötelező)
Weboldal:
Hozzászólás:
(kötelező)