Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Névnapok

Tivadar, Konrád, Töhötöm, Tihamér, Odett
» névnapok eredete

Megszületett Grace Murray Hopper matematikus, az első informatikus nő, a "bug" névadója.

118 éveNew Yorkban született. Az amerikai haditengerészet admirálisa, matematikus és oktató, az első informatikusnő, aki a COBOL programnyelv, azaz az első felhasználóbarát szoftver egyik feltalálója. A második világháború után, Hopper a Harvardon állomásozott, ahol az IBM-Harvard Mark 1, az első nagyszabású számítógépes rendszer fejlesztésén dolgozott. 30 egyetemen kapott tiszteletbeli diplomát.
Egy számítógép leállását követően találta meg az első komputer "bug"-ot. A Harvard Egyetem egyik számítógépében felfedezett egy a relék által agyoncsapott bogarat. Az eseményt rögzítette az üzemeltetési naplóba és beragasztotta a rovart. Ez az első bug - még mindig múzeumban őrzik. Azóta nevezik a hibaelhárítást "debugging"-nak, azaz bogártalanításnak.


Valószínűleg ez a molylepke volt az első "igazi bogár", amit Grace Murray Hopper 1947-ben, a meghibásodott Mark II. tipusú számítógépben talált, de a "bug" kifejezés megalkotását gyakran tévesen tulajdonítják neki.
A kifejezés használata a megmagyarázhatatlan hibákra már évtizedekkel a számítógépek megjelenése előtt szerepelt a mérnöki zsargonban, és mechanikai hibát jelentett.
Thomas Edison például, már 1878. november 13-án, egy Puskás Tivadarhoz írt levelében a mai értelemben használta a kifejezést. Grace Hoppernek annyi szerepe volt, hogy hozzájárult a "bug", "debugging" kifejezések elterjedéséhez.
Szólj hozzá Te is!
Név
(kötelező)
E-mail cím:
(nem lesz közzétéve, de kötelező)
Weboldal:
Hozzászólás:
(kötelező)