Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Névnapok

Hedvig, Leó, Rudolf, Margit, Alajos, Salamon, Rezső, Leon, Margita, Szalóme
» névnapok eredete

A Templomosok Lovagrend felszámolásának kezdete, a péntek 13-tól való félelem (lehetséges) eredete.

714 éve




IV. Fülöp király hatalmát féltette a befolyásos és hatalmas vagyonra szert tevő Templomos Lovagrendtől, ezért A francia hadsereg megrohanta a templomosok kastélyait és várait és a Lovagrend teljes vezetését elfogták. Fülöpnek sikerült elérnie, hogy a pápa a Vienne-i zsinaton (1311-1312) feloszlassa atemplomosok rendjét. A rend utolsó középkori nagymesterét, Jacques de Molay-t Párizsba csalta, börtönbe záratta, majd 1314-ben elevenen elégettette. A templomosokat megkínozták, és hamis tanúvallomások tételére kényszerítették őket egymás ellen. Aki nem írta alá a vallomásokat azt máglyára küldték, legtöbben így haltak meg. Vagyonuk java része a francia király és a többi lovagrend, főként a Johanniták kezébe került. Fülöp király nevéhez fűződik a zsidó vallás kiüldözése is Franciaországból. 


A templomos lovagrend 1118 körül alakult a Szentföldön alakult. Ellentétben a keresztes lovagokkal, a templomos lovagok egyházi személyek, szerzetesek voltak, akik a lovagi erényre és a szentföldre érkezők védelmére esküdtek fel. 
A lovagokat II. Balduin jeruzsálemi király vette pártfogásába, aki Jeruzsálemben, az egykori Salamon-templom egy szárnyát adományozta nekik, ezután nevezték őket a Templom lovagjainak, templomos lovagoknak. Vagyonuk nemcsak jelentős adományokból, hanem banki-pénzügyi tranzakcióikból is származott. 


Sokan úgy gondolják, hogy az európai kultúrkörben emiatt szerencsétlen nap péntek 13-a, bár hiedelemnek az eredete az Utolsó Vacsorához is kötődhet.
Szólj hozzá Te is!
Név
(kötelező)
E-mail cím:
(nem lesz közzétéve, de kötelező)
Weboldal:
Hozzászólás:
(kötelező)