Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Névnapok

Ábrahám, István, Szeréna, Csépán, Teodor, Szerénusz
» névnapok eredete

Lakóházra zuhant a MALÉV utasszállító gépe Budapesten. 30-an haltak meg.

61 éveA MALÉV HA-TSA lajstromjelű utasgépe aznapi hatodik városnéző repülésén Zuglóban lezuhant, és a Lumumba (ma Róna) utca 224. számú ház felső emeletébe csapódott. A tragédiában a gép személyzete és összes utasa, valamint a házban még három személy vesztette életét. A hivatalos utaslista szerint 20 utas és 4 fő személyzet volt a gépen, valószínűleg többen voltak, 17 felnőtt és 6 gyerek utazott. A hivatalos verzió szerint a balesetet a pilóták okozták. A pilótafülkében 6-an tartózkodtak, a pilóták megpróbálták különleges manőverekkel elkápráztatni vendégeiket. A túl sok utas nem lett volna gond, ha hátul tartózkodnak, azonban amikor megbillent a gép, akkor már gond lett, hogy az orrész nehezebb volt és az alacsony magasság miatt a pilótáknak már nem volt lehetőségük korrigálni.
A hivatalos verzión kívül felmerült a lehetősége annak is, hogy valójában az amerikai gépbe szerelt szovjet motorok hibája okozta a katasztrófát, a pilóták megpróbáltak kényszerleszállást végrehajtani az Erzsébet Királyné úton, de a szovjet motorok védelmében inkább a halott pilótákat tekintették hibásnak.
Az akkori szabályozás szerinti budapesti 12 perces sétarepülések Ferihegyről indultak, 600 méter magasan a Városligetig repültek, ott jött egy bal forduló a Kálvin térig, majd az Üllői út mentén repültek tovább (a kispesti gépgyárnál átlag 300 méter magasan voltak) a reptérig. Sétarepülni csak megfelelő időjárási viszonyok esetén lehetett, a Duna vonalát pedig tilos volt átlépni.
Szólj hozzá Te is!
Név
(kötelező)
E-mail cím:
(nem lesz közzétéve, de kötelező)
Weboldal:
Hozzászólás:
(kötelező)