34 éve
143 éve
255 éve
252 éve
250 éve
195 éve
192 éve
142 éve
126 éve
117 éve
Végrehajtották az első sikeres pasztörizálást.163 éve
|
|
A folyadékokban található mikroorganizmusok elpusztítására fejlesztette ki Louis Pasteur és Claude Bernard. Az eljárást először 1862. április 20-án hajtották végre sikeresen.
A pasztörizálás olyan élelmiszertechnikai módszer, amely elsősorban a folyadék 60-90 °C közötti hirtelen, rövid idejű felmelegítésével, és azt követően gyors lehűtéssel csökkenti a benne lévő mikroorganizmusok számát.
A sterilizációval ellentétben a pasztörizáció nem írtja ki az összes mikroorganizmust, csak olyan mennyiségre csökkenti a számukat, ahol már nem képesek fertőzni. Pasztörizációt leginkább az élelmiszeriparban használnak, mivel a sterilizációs eljárások rontják az ételek minőségét, illetve élvezeti értékét.
Pasztörizációra többnyire a folyadék forráspontja alatti hőmérsékleteket használnak.





(kötelező)
(nem lesz közzétéve, de kötelező)
(kötelező)