Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Névnapok

Gedeon, Johanna, János
» névnapok eredete

Megszületett Gyarmathy Lívia, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, filmrendező (Ismeri a szandi-mandit?).

92 éve




Érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere. Munkáiból mély empátia és emberismeret sugárzik, elve volt, hogy filmjei "az ember humánumát fejlesszék, érzelmeket keltsenek".
Vegyészmérnökként dolgozott, amikor 1960-ban egy újsághirdetés nyomán jelentkezett a kísérleti filmrendezői osztályba a Színművészeti Főiskolára, diplomamunkája dokumentumfilm egy versenyben alulmaradt sportolóról. Filmjeit a cseh új hullámhoz hasonlították, ő maga Jacques Tatit és Michelangelo Antonionit tartotta példaképének. Forgatott állami gondozott gyerekekről, drogos fiatalokról, közéleti problémákkról, több generáció együttéléséről, és egy télre ittrekedt gólya és a helybéliek kapcsolatáról. Férjével, Böszörményi Gézával együtt több filmet készítettek, többek között a recski munkatáborról, Faludy György költőről, az ötvenes években halálos ítéleteiről.
Számos díjat nyert, ismert és elismert lett az európai filmesek körében, Minden szerdán című filmjében Jirí Menzel Oscar-díjas rendező is látható volt, A csalás gyönyöre zenéjét Ennio Morricone komponálta.
Férjével közösen kaptak Kossuth-díjat és együtt lettek a magyar mozgókép mesterei. Lányuk, a 2021-ben elhunyt Böszörményi Zsuzsa elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó diák Oscar-díjat, és dolgozott szülei filmjeiben.
Szólj hozzá Te is!
Név
(kötelező)
E-mail cím:
(nem lesz közzétéve, de kötelező)
Weboldal:
Hozzászólás:
(kötelező)